Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Beatles

Ulánbátar dostal nový památník. Stojí mezi Státním obchoďákem (důvěrně Ulsyn nebo taky Ich delgúr) a modrým cirkusem uprostřed pěší zóny a připomíná časy, kdy generace dnešních šedesátníků drnkala na kytaru Lennonovy písničky a snila o svobodě. Jako tolik věcí v Mongolsku i tenhle projekt má spojitost s Českem.

Jedním z iniciátorů projektu je absolvent české vysoké školy, dnes slavný zpěvák a cestovatel Gankhuu. Tvůrcem památníků je sochař Denzen, který má českou ženu a prožil část života v Praze. A jedním ze sponzorů je Lubomír Svoboda, podnikatel a patron českého komunitního života v UB.
  
Památník má podobu cihlové zdi, na jejíž jedné straně vesele vyhrávají Brouci, zatímco na druhé pod zazděným oknem sedí zasněný mladík s kytarou. Nad ním jsou cedulky se jmény sponzorů – pamětníků téhle divné doby a nostalgických milovníků pašovaných nahrávek. Mnoho z nich je dnes ve vládě a na jiných důležitých postech.
  
Lubomír Svoboda nechal ke svému jménu na sponzorském seznamu připsat hrdé: Česká republika, Krasov. Ale jakkoli je sám patriot, k památníku říká: "Mně se hlavně líbí, že památník ukazuje něco dobrého, co přišlo zvenku, ze světa. V Mongolsku se hodně vzmáhá nacionalismus, množí se útoky na cizince, lidi mají tendenci vinit ze všeho špatného okolní svět. A to není dobré."
  
A je to přesně tak. Sochař Denzen tím, jak památník pojal, připomněl, že ze světa můžou přicházet skvělé věci, ale taky to, že uzavřenost nefunguje, že i skrz zazděná okna se dá komunikovat, i když je to o poznání těžší.
  
Pěkný památník. Pěkná byla i odhalovací ceremonie – řečnil i premiér a britská ambasadorka, všechny televize to točily a obecenstvo se houpalo v rytmu Let it be, aby se zahřálo. Hory na obzoru jsou už třetí den zasněžené. 

Obr. 1 – obecenstvo "na špičkách", v pozadí Ulsyn

 

obecenstvo2_525.jpg

Obr. 2 Britská velvyslankyně, sochař Denzen, premiér Bayar a dva další hosté z parlamentních kruhů.

Reklama

speakers_525.jpg

Obr. 3 Obecenstvo

obecenstvo_525.jpg

Obr. 4 Obecenstvo ozdobené českými mongolistkami

mongolistky_525.jpg

Obr. 5 Takhle vypadá památník bez řečníků

beatles2_525.jpg

Obr. 6 A takhle z druhé strany – bronzový mladík s kytarou není vidět, ale je tam

beatles_525.jpg

Obr. 7 Další z iniciátorů projektu hudební skladatel Dolgion, jedna očuchaná chryzantéma a Lubomír Svoboda

lubos.jpg

To je, co?

Ptala jsem se Denzena, jestli ta žlutá, omítnutá strana zdi má vybízet k lidové tvořivosti, že by to mohlo být jako Lennonova zeď na Kampě, ale moc radostně se nad tou představou netvářil. Uvidíme, jak zareagují mongolští sprejeři…

Článek (z větší části) vznikl pro internetový magazín UB dnes.