Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Den poté: ohledávání šrámů a souvislostí (doplněno o fotky)

Včera se v centru Ulánbátaru demonstrovalo, házelo zápalnými láhvemi, střílelo a rabovalo. Rozvášněný dav vypálil ústředí Komunistů, kteří údajně zmanipulovali výsledky nedělních parlamentních voleb. Bylo vyhlášeno stanné právo. Více méně z čistého nebe... ?

Hned ráno kontrolujeme zprávy na internetu. Výborný je web Asian Gypsy – má spoustu linků na agentury i soukromé blogy v angličtině a resumé z mongolských médií. Pokud jsem stačila ověřit, cituje seriózně. Zjišťujeme, že kromě centrály Komunistů (Mongolské lidové revoluční strany) padla včerejšímu pouličnímu násilí za oběť i dětská část státní knihovny a galerie moderního umění. Kolem půlnoci bylo přerušeno vysílání všech TV stanic kromě státních. Teď je klid.

Vyhlížíme z okna a i odtud vypadá město klidně. Takže vyrazíme. Stejně musíme pro brambory. Náměstí je ob dva bloky. Cestou potkáváme dva známé: v šoku. Tohle přece nikdo nečekal. Od devadesátého roku jsou tohle páté volby a vždycky všechno proběhlo klidně. Demonstrovalo se, to ano, je tu i řádka podezřele zahynuvších ministrů, v čele s "otcem demokracie" Zorigem, to taky, ale takhle otevřené násilí?!

Lidi chodí pozdě do práce, protože v centru je výluka dopravy, metaři kolem náměstí odklízejí střepy a prý i krev. Lidi se zastavují a fotí na mobily. Někteří vypadají, že do rána koukali na zprávy. Komunistická centrála je zčernalá, jak z oken šlehaly plameny. Za ní jihozápadní roh paláce kultury vypadá podobně zdevastovaně. Sídlí tu knihovna a galerie. Většinu obrazů se prý podařilo zachránit, ale stejně… Známí se zmínili o třech mrtvých.

Reklama

Zrovna když míjíme obrněný transportér s tlampači na střeše, volá manžel, ať v žádném případě nikam nelezem. Samozřejmě, mám přece rozum. Zapadneme do vyhlášené expatové kavárny Millie's. Je plno a všichni mluví o tom, ale cinkají lžičkami a nic nového už nezaslechneme.

Tak co se to děje? Kombinuju, dedukuju:

Včera kolem desáté večer informovala agentura Mongolnews (http://www.mongolnews.mn/unuudur.php?n=29030), že zranění výtržníci v nemocnici přiznávají, že jim Mongolská demokratická strana za násilnosti zaplatila a že je napájela alkoholem. Matce od sporáku to brnká o ucho jako příliš primitivní, ale možná je zaujatá. Pod předsedou Demokratů už se prý houpe křeslo – kdyby už nic jiného, stačí, že po vyhlášení předběžných výsledků vyslovil podezření na podvodné manipulace a davy tak rozvášnil.

Asi to přeci jen muselo být ve vzduchu. V posledních měsících se hodně zdražovalo – mouka, rýže, benzín. Pro lidi ve městě je prý mnohem těžší udržovat "zásobovací kontakt" s příbuznými na venkově a při městských cenách nevyžijí. Před volbami se mluvilo o dalším velkém zdražování. A včera měly benzínové pumpy zavřeno a zřejmě se už chystaly na nové ceny. Tak že by lidi byli už na NATOLIK naštvaní? Ale vždyť komunistický premiér Bajar (ve funkci od loňského podzimu – detaily někdy jindy) je obecně respektovaný i mezi příznivci demokratů. I proto, zdá se, nebyly předvolební vášně nijak vzedmuté.

Tedy někdo onen dav náležitě rozpumpoval? Podle serveru Mongolia Web je na záchytkách kolem 600 osob, hlavně mladých mužů, kteří po včerejšku pomalu střízlivějí  http://www.mongolia-web.com/content/view/1859/2/ A pachatelů násilností prý bylo právě tak nějak – cca 800. Zdá se, že to nebude další barevná revoluce – zdá se, že to spíš nějak smrdí.

Ministerstvo zahraničních věcí právě informovalo o 5 mrtvých http://www.mongolia-web.com/content/view/1860/2/

Odpoledne je scéna beze změn. Komunistická centrála a část paláce kultury jsou ohořelé:

DSC04091.jpg

lidi se tam chodí koukat a fotit:

DSC04095.jpg

pod dohledem vojáků:

DSC04100.jpg

i samotného vladimyra iljiče:

DSC04101.jpg

ale jinak… život jde dál:

DSC04088.jpg

…stay tuned, we'll be back!