Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Město na severu

Ulánbátar je prý nejchladnější hlavní město na světě. Tenhle víkend má přijít další studená fronta od Sibiře s teplotami dosahujícími až 40 pod nulou. To je hodně. Vánoční studená fronta znamenala přes den -27 a už to bylo skoro k nepřežití. Fotografování tyhle podmínky moc nepřejí, ale aspoň pro představu předkládám pár obrázků z našich minimalistických procházek.

Na centrálním Suchbátarově náměstí stojí vysokánský stromeček s rudou hvězdou na špici. Loni tam nebyla, ale loni taky parlamentu nevládli ti co letos. Náměstí je z části dlážděné mramorem, a tak se po něm nechodí, ale klouže. Tihle pánové se navíc zahřívali lihovinami, tak se jim šlo dvojnásob vratce.

opilci_525.jpg

Silnice se nesypou, tak se po nich taky klouže.

ledovka_525.jpg

Lidi jsou otužilí a taky vědí jak se strojit. Vládnou kožešiny, vlněné šály, teplé prádlo, tlusté kamaše, plstěné vložky do bot a svetry z kašmíru a velbloudí vlny.

Reklama
mrzne_525.jpg

Kašmír je důležitý exportní artikl (jeden z mála) – EU dokonce v rámci rozvojové pomoci promíjí vysoké dovozní clo z luxusu. Ale potíž je v tom, že kašmírové kozy z nějakého důvodu vypásají step víc než jiné hospodářské zvířectvo a rozvoj kašmírnictví vede k rozšiřování pouští. Tenhle pán se na tom ale nepodílí – ten hlídá parkoviště před tržnicí a tradiční mongolský dél má podšitý beranem.

mraz_525.jpg

Zahřívá se různě – netěsnící okna se temují látkovými válečky plněnými pískem, obkládá se plstí a kartonem. Přesto místní lidé říkají, že ruské paneláky jsou dobré.

panelaky_525.jpg

Topí se taky kdečím a to je průšvih. Zvlášť severní jurtová předměstí celou zimu strádají pod těžkou, zlověstně páchnoucí smogovou poklicí, stejně jako západní průmyslové čtvrtě.

smog_525.jpg

 Mráz ale desinfikuje, takže alespoň v zimě částečně zamezí šíření breberek z pouličního odpadu.

pes_525.jpg

Spousta věcí bude zapotřebí pořešit, aby se tyhle děti měly líp.

deti_525.jpg

 

V novém roce se to dozajista všechno nestihne, ale kdyby se aspoň sem tam něco začalo, bylo by to fajn.

 Tak hodně sil!

 

A z úplně jiného soudku: Bůh ochraňuj Izrael

                                                           …jakož i nás všechny!