Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Mongolsko v očekávání

Dnes je první den největšího mongolského svátku Nádam. Bude se soutěžit v jízdě na koni, zápasu a lukostřelbě. Ale atmosféra není úplně, jak by měla být. Stále se ještě přepočítávají výsledky parlamentních voleb a ve vzduchu visí řada otázek. Lze předpokládat, že bude potvrzeno vítězství Mongolské lidové revoluční strany (komunistů) a že násilnosti a nepokoje, jaké šokovaly obyvatele Ulánbátaru minulé úterý, už se nebudou opakovat, ale...

Nejprve resumé: Předminulou neděli se volilo. V pondělí probublávala nespokojenost nad předběžnými výsledky. V úterý 1. července vypukly v UB velké pouliční demonstrace, které přerostly v rabování. Největší škody utrpělo ústředí komunistů – celý interiér vyhořel, jedna osoba se udusila kouřem. Celkem zemřelo 5 lidí, z toho (zřejmě) 2 zasahující policisté. Zatčeno bylo cca 700 osob, povětšinou silně podroušených. Prezident Enchbajar vyhlásil na 4 dny zvláštní stav provázený prohibicí a přerušil vysílání všech soukromých televizních a rozhlasových stanic. Spekulovalo se o tom, že další vzbouřenci se houfují za městem a po skončení zvláštního stavu znovu udeří. Zatím se tak nestalo a oslavy Nádamu se rozbíhají bez viditelných omezení. (naše prožitky tady a tady)

A tady je malá hitparáda nejpalčivějších povolebních otázek a možných odpovědí, kompilující především dostupné internetové zdroje:

1. Došlo k volebním manipulacím?

Reklama

Mezinárodní pozorovatelé označili volby za "poměrně férové". A to i přesto, že se píše o různých manipulacích s ID, jakož i o uplácení voličů a dalších nekalých praktikách předvolební kampaně. Volby jsou považovány za platné, jen v některých okrscích se znovu sčítají hlasy. (Více tady a tady)

2. Byly násilné nepokoje (největší od roku 1990) politicky organizované, nebo šlo jen o spontánní vybublání sociální frustrace, umocněné alkoholem?

Množství kamení, které se po výtržnostech v centru UB nasbíralo, prý naznačuje, že tato "munice" musela být na místo organizovaně předem dopravená. V komunistické centrále prý zase kdosi podezřele systematicky vyraboval hard-disky a dokumenty. Na rozvášněného opilce to prý nevypadá.

Podezření padlo nejprve na Demokratickou stranu, když někteří ze zadržených výtržníků tvrdili, že si je Demokraté k násilnostem najali a že jim zaplatili penězi a alkoholem. Vedení DP se však nařčením brání a veřejné mínění je zřejmě k obvinění zdrženlivé. (více tady)

Otázka organizátorů tedy zatím zůstává otevřená. Zdá se ale, že míra obecné nespokojenosti s vysokou inflací je zřejmě také vyšší, než se předpokládalo, a že v nespokojeném davu posilněném alkoholem mohla stačit i pouhá jiskra.

3. Byly zásah proti narušitelům pořádku v centru města a posléze vyhlášení zvláštního stavu adekvátní?

Objevily se i otazníky nad dalším osudem mongolské demokracie – jestli policejní zásah v centru UB nesignalizuje začátek omezování ústavních práv občanů. Ale "uklidňujícím" faktorem je neutuchající aktivita parlamentního podvýboru pro lidská práva (při legislativním výboru), která již vznesla řadu obvinění na adresu politiků i zásahových jednotek, jakož i poměrů v detenčních zařízeních, kde k dnešnímu dni zůstává téměř 300 zadržených. (více tady a tady)

Pokud jsem správně vyrozuměla, obecné mínění zatčeným výtržníkům dvakrát nestraní – Mongolové se k "černému úterý" staví velmi odmítavě a považují je za ostudu pro celou zem, již s hrdostí označují za jedinou demokracii mezi japonským mořem a Východní Evropou.

4. Co je v banku?

A nad tím vším visí motiv – vlastně MOTIV – nebo snad ještě lépe MOTIV : novela zákona o nerostném bohatství a smlouva s těžařským gigantem Ivanhoe o spuštění neméně gigantického těžebního projektu v Gobi. Smlouva měla být podepsaná už v zimě, podle tehdejších podmínek měla firma odvádět ze zisku 34% a tím měla navýšit mongolský HDP o více než třetinu (!). (více tady a tady)

Komu spadne do klína rozhodovací pravomoc k přerozdělování tohohle balíku, ten si nadcházející Nádam dozajista užije. Zatím se zdá, že to budou skutečně komunisté – a že by tedy peníze měly zůstat v rukou státu – co to znamená, je zase jiná otázka…