Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Něco se děje

V neděli se v Mongolsku konaly parlamentní volby. Definitivní výsledky zatím nejsou, ale podle předběžných vyhráli komunisté. Dnes odpoledne k nám vítr zavál z náměstí křik. Vpodvečer ukazovala televize kordóny těžkooděnců, jak brání sídlo volební komise před rozbouřeným davem. Teď slyšíme střelbu, sirény a dělobuchy a oknem občas zavane štiplavý kouř.

V týdnech před volbami se pozornost upínala spíš k přírodním živlům. Vytrvalé jarní sucho způsobilo po celém Mongolsku stovky požárů, i kolem Ulánbátaru vyhořelo několik hektarů lesa. Potom přišel týden vytrvalých dešťů, neregulované řeky se rozvodnily, voda strhla několik jurtovišť a v centru UB vytopila byty.

Po městě zatím stály předvolební jurty, z billboardů se usmívali kandidáti, za dveřmi se hromadily letáky na křídě. K pískovišti se doneslo, že určitě vyhrají demokrati, taky, že určitě vyhrají komunisti, a taky, že volby zase skončí patem jako v roce 2004. Připadalo mi, že lidi nejsou příliš zneklidnění, že předpokládají, že s korupcí stejně nikdo nepohne a že zůstává jen otázkou, komu se posype do kapsy.

Khural.jpg

Když se teď za rohem střílí a když prý v ulicích protestují tisíce lidí, sbírám honem další informace (faktografie má jaksi uklidňující efekt):

Reklama

Podle předběžných výsledků, jak je zveřejnila agentura AP, získali Komunisti (Mongolská lidová revoluční strana) v parlamentu 46 z celkových 76 křesel. Druzí skončili Demokraté (Mongolská demokratická strana) s 26 křesly. Volební účast se odhaduje na 74 procent.

Zdá se, že část příznivců Demokratů obviňuje volební komise z manipulace s výsledky. Jiní ale tvrdí, že Komunisti vyhráli jednak díky charismatu premiéra Bajara (člen strany) a prezidenta Enchbajara (bývalý člen strany) a druhak proto, že od Demokratů se v nedávné minulosti odštěpily různé frakce a jednotlivci, kteří kandidovali samostatně, ale do Parlamentu se nedostali, jen Demokratům sebrali hlasy.

To, o čem výsledek voleb rozhodne, je prý pro nejbližší budoucnost hlavně podoba zákona o nerostném bohatství – respektive o tom, nakolik zůstanou příjmy z těžby ve státních rukou. Detaily jsou nad kapacitu mého slepičího mozečku – ale je to něco v tom slyslu, že z těžby, při jejímž zahájení figurovala státní investice, se má odvádět na "dani" minimálně 51% a jde o to, zda vše připadne státu (to chtějí komunisté), nebo zda něco půjde soukromému sektoru (to chtějí demokrati).

22:00 ukazují ve zprávách dlouhé záběry z centrálního náměstí, kde z oken komunistické centrály šlehají plameny a kolem dost chaoticky pobíhají lidi v civilu a lidi v policejních uniformách. Ti v uniformách mlátí ty v civilu obušky a občas někoho naloží do antonu. Ti v civilu házejí na uniformované kameny. V prostřizích hovoří bledí politici unaveným hlasem.

23:30 zranění výtržníci prý v nemocnici přiznávají, že jim Demokratická strana za podněcování nepokojů zaplatila a že byli povzbuzováni přísunem alkoholu. Dříve během dne přitom probleskla zpráva, že nepokoje organizuje "občanské hnutí" a "republikánská strana"…

 

to be continued