Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Tichý sesuv kamenné revoluce

Už jsem o "kamenné revoluci," jak se tu začalo říkat povolebním nepokojům z 2. července a následujícím tahanicím, nechtěla psát. Nechtěla jsem o tom vlastně ani číst a ani nic vědět. Koneckonců, nás se tohle netýká, nás bolí leda zdražování - že benzín stojí dvakrát víc než vloni touhle dobou a ceny potravin ho pomalu dohánějí. Dávala jsem noviny s ošklivými titulky na první straně na hromádku a nechávala je zapadávat hojným ulánbátarským prachem.

Ale pod Mongolsko v očekávání přibyly takovéto ohlasy:

…Until now, there are still 200 people imprisoned. The Mongolian Green Party and an another ngo together with family members of the imprisoned are since 4 days on sitting strike on Sukhbaatar square. They have announced that they will protest until the last prisoner is freed. Police is threatening them with arrests, many family members have been threatened to keep their mouths shot. An international lawyer specialised in human rights willing to research the case could help a lot. They have evidence that a massive human rights abuse is taking place in the prisons and against anybody involved. (2. 8. 2008)
 

Tak jsem se zastyděla a dala jsem si za úkol zase všechny zprávy, které jsou k povolebnímu dění dostupné, sepsat a vyvěsit, když pro nic jiného, tedy pro informaci česky čtoucímu světu. Chystala jsem se a chystala, tak dlouho, až se všechno ještě víc zapletlo a zatemnilo. Od lidí jsem slyšela různorodé názory – představa o identitě viníků a o nejlepším způsobu řešení situace se liší, ale naštvání je univerzální. Zahraniční média mlčí, jako zdroj mi zůstaly jen dva anglojazyčné týdeníky vydávané v UB. Následující odstavce jsou stručným přehledem z jejich zpravodajství. Nic veselého:

Reklama

Stále se neví, kdo vyprovokoval násilnosti 2. července. Ví se ale, že po nich zbylo několik mrtvých, vypálená budova Mongolské lidové revoluční strany a národní galerie a několik set zadržených. Komunisté (MLRS) viní Demokraty, že neustáli volební prohru, Demokraté viní Komunisty, že si rabování zinscenovali, a policie vzala do vazby pro jistotu šéfy dvou mimoparlamentních straniček, že prý všechno zpunktovali oni.

Do toho se ozvaly rodiny mrtvých, o nichž první zprávy mluvily jako o opilých výtržnících, aby se ukázalo, že až na jednoho neidentifikovaného to byli všechno spořádaní pánové od rodin. Pět bylo zastřeleno a jeden se v centrále MLRS udusil kouřem. Pozůstalí obvinili vládu, že vydala pokyn ke střílení na civilisty, vláda i policie to popřely, ale našli se svědci, videa a nábojnice, které dokazují, že policie ostré náboje skutečně použila. Dcera udušeného muže učinila prohlášení, že v rozporu s oficiální zprávou neslo tělo jejího otce stopy těžkého násilí, včetně odříznutého ucha, rozbité hlavy a zlomené ruky, a zažádala o nové vyšetřování.

obeti.jpg

Na Suchbátarově náměstí se celý srpen konala demonstrativní sezení se svíčkami organizovaná neparlamentními stranami, jejichž vůdci jsou vyšetřováni za černé úterý. Někteří organizátoři byli krátce zadrženi, ale ohlásili, že budou v tichých protestech pokračovat, dokud nedojde k propuštění všech zadržených z 2. července.

V půlce srpna byl zavražděn lékař, který vedl pitvy obětí z 2. července. Jeho pozůstatky byly nalezeny v chatě, kde údajně ve spánku uhořel. Policie ve zprávě uvedla, že byl opilý. Rodina však trvá na cizím zavinění a manželka prohlásila, že na něj byl v souvislosti s výsledky pitvy vyvíjen silný nátlak.

Minulý týden došlo na popud státního žalobce k zatčení pěti policistů, kteří mají být za zastřelené odpovědní, neví se ovšem, zda osobně či nepřímo. Dál probíhá vyšetřování, kdo vydal ke střílení civilistů rozkaz. Rodiny policistů, stejně jako mluvčí policie protestují a chystají také demonstrace.

policie.jpg

(na centrálním náměstí stojí tahle jurta, kde se na podporu obviněných policistů protestně hladoví a podepisuje se petice. Fotografie mají dokumentovat agresivitu davu, proti kterému policie zasahovala… Vyfotografováno 7.9.2008)

V Parlamentu opoziční Demokratická strana nadále bojkotuje složení poslanecké přísahy a žádá prezidenta, aby nejprve zjednal nápravu v událostech kolem 2. července a zajistil v zemi vládu práva. Deset ze 76 parlamentích křesel je stále sporných, Parlament je nefunkční a dohoda podle všeho zůstává v nedohlednu.

Mongolsko získalo v Pekingu své první olympijské zlato a dvě stříbra. Zlatí byli v judu a v boxu v bantamové váze, stříbrní v boxu v muší váze a v ženské střelbě pistolí na 25 metrů. (jmenují se takhle ty disciplíny?)  Na centrálním náměstí se to pokaždé slavilo až do časných ranních hodin a šampióni jsou národními hrdiny.

Jak je patrné i ze sportu, Mongolsko je zemí, kde se bojuje…

Img214581576.jpg