Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

V. Spočinout (Václav)

Vrací se mu sen. Země se otřese a rozestoupí. V hrozivě rozeklané průrvě mizí jeden po druhém pevné pilíře jeho života. Stojí na visutém kameni, který jako zázrakem drží nad propastí, tělo má zatnuté až do posledního svalu, až do posledních článků prstů. Stojí pevně, ale s vypětím všech sil. Ví, že v propasti končí mnohé, možná všechno, ale nemá sílu bilancovat, protože jakékoli porušení soustředění by mohlo znamenat pád. Probouzí se ztuhlý a vyčerpaný. 

 A ještě jeden sen. Vidí roztažená ženská kolena a otevřený klín – vlhký a růžový, podobný škebli. Není v tom nic vulgárního, všechno tak souměrné. Ano, vyzývavé, ale nikoli smyslně. Ten obraz láká ke spočinutí. Uhne pohledem, sjede po stehnech a lýtkách až k chodidlům. Mají zdravě tvarovanou klenbu a on se zamyslí nad tím, zda jejich nositelka v dětství sbírala bosýma nohama drobné předměty. Tím sen končí. 

Přistihl je, jak se společně smějí. Byly v kuchyni, něco vařily a smály se. Elena, Kateřina, Lída a Mína. Cítil se jako cizinec. Najednou ho zamrzelo, že Fanča není chlapec. 

 

Reklama

Telefonoval kolega z fakulty, bývalý. Přizval ho k projektu. Zadavatel je farmaceutická firma, která by mohla skoupit půl Česka, možná celé. Budují laboratoře kousek od Příbrami. Spolupráce s fakultou, stáže studentů, dotace z Bruselu. Vzal si čas na rozmyšlenou. Najednou mu připadá, že stránka se ještě neobrátila, že je v téhle etapě ještě něco nesplněno. 

Telefonoval jiný bývalý kolega, jestli se mu prý náhodou neozvali stran toho grantu. Ať si dá pozor. Prý jsou kolem toho nějaké čachry. Velký prachy a kdoví, o co jim jde.  Telefonovala sekretářka, že by s ním rád mluvil šéf katedry. Řekl, že odjíždí do zahraničí a že se pak ozve. 

Je to dávno. Když pár let po škole vyřešili jeden výzkumný úkol (pravda, bylo to s notnou dávkou štěstí) a Václava za to udělali vedoucím oddělení. V tom opojení z úspěchu plánoval přibrat do nového úkolu i studenty, chtěl navrhnout sérii přednášek o filozofii vědy – debat o objektivitě – když přijmeme, že věda jen vytváří modely k uchopování reality, že ty modely jsou pomocné a mohou být chybné, když si to opravdu uvědomíte, otevřou se vám k řešení problémů mnohem širší rámce, rozumíte? Newtonovská fyzika je přece dávno překonaná. Začal cosi organizovat a odezvou bylo zvláštní duté ticho – žádný odpor, jen jako kdyby jeho slova padala do studny.  

S trochou rozhořčení vyprávěl o průtazích kolem nového projektu doma. Byla tam tehdy i tchyně. Koukla na Václava zle, opravdu zle a sekla: „Jen tu hlavu ještě chvíli vystrkuj a pak se nediv, až ti ji urazej. Nejsi už malej smrad, abys neměl rozum.“ 

Neměl ji rád. Dokázala být vulgární, což se mu u ženy ošklivilo. Dokázala urážet, bez okolků nazývat věci nejošklivějšími jmény. Nebyla hodná na Elenu, to věděl, proto se nikdy nesnažil si ani na něco hrát ani o nic usilovat.  

Zvláštní, že když uvažuje o té nabídce, nutí ho to myslet na Eleninu matku. Zřejmě podvědomý strach vystrčit hlavu, do něčeho se pustit?  

Rozhodně není připravený se vrátit mezi staré kolegy.