Reklama
 
Blog | Lucie Kellnerová Kalvachová

Zen dokonale vydrbaného kuchyňského dřezu

Dřív jsem mívala dilema a řešila priority. Dneska vím, že chci všechno. Chci být skvělá matka, manželka i překladatelka – ve dne anděl, v noci ehm, v neděli mít napečené buchty, v bytě stále čisto a v práci dodržené termíny. Taky si chci dodělat doktorát, získat překladatelský grant od British Councilu a napsat bestseller, co se bude líbit i kritikům (stačí v příští pětiletce). Na první pohled nemožné, ale jak praví buddhisté, všechno funguje podle stejného principu, takže když dokážu, aby fungovalo jedno, třeba to pak půjde všechno. Všeobjímající princip jsem hledala na www.flylady.net - a možná našla.

  Flylady je website pro hospodyňky. Nabízí sofistikovaný systém ku zefektivnění domácích prací. Dům či byt je rozdělený na sekce, a každý týden se máte soustředit na jednu z nich. Stejně tak den je rozdělený na úseky pracovní a odpočívací. Zaregistrovaní dostávají pravidelné e-maily s extra úkoly – třeba: tenhle čtvrtek vyházejte zpod servírovacího stolku v obývacím pokoji všechny staré noviny a časopisy. Výsledkem má být domov jako klícka a k tomu spousta volného času. Zásada číslo jedna ale zní: nepolevit! Časový a prostorový plán je třeba dodržovat za všech okolností, jinak to nefunguje. 

Na první pohled se strašně chce tomu smát – třeba když flylady naléhavě radí obouvat si na úklid pevné šněrovací boty. Ale pravda je, že v domácnosti se systém se hodí. Chvíli se poflakujete, a hned přetéká koš s prádlem, v lednici kvetou puchy, pod postelemi prach a na vaně černá prouha. Tak se vrhnete na všechno naráz, ale jen tak halabala, protože není čas, a už se vezete – haldu nevyžehlených prostěradel uklidíte z dohledu, čokoláda v koberci se nevratně zašlape, v kuchyňských skříňkách zůstanou fleky od nádobí, co se zastrkalo neutřené. V kontextu globálního oteplování a krize na středním východě jsou to samozřejmě hovadiny, ale… 

Řeknete si, tak dobře, sekce beru, denní plán beru, zkusím to. A pak uvidíte úkol číslo jedna:„pořádně si nablýskej dřez“. A podrobnou instruktáž o 10 krocích k „opravdu čistému dřezu, který ti dodá sebevědomí a který se na tebe usměje pokaždé, když vejdeš do kuchyně“. Absurdní (!), řeknete si, a teprve potom zaostříte na jednotlivé kroky, mimo jiné: Ostrým předmětem vyčisti spáru podél okraje dřezu, tak jako se čistí nehty. Nebo: Vyčisti i nánosy u paty baterie – nejlépe zubním kartáčkem nebo dentální nití… Takže více než absurdní (!), řeknete si znova a v duchu pošlete celou flylady do háje. 

Reklama

Taky jsem je poslala do háje. Ale bavilo mě to. A inspirovalo. Vzpomněla jsem si na americké hospodyňky 50. let, které v zájmu dokonalosti šňupaly koks (jak jinak lze na tuto hru přistoupit?). Nebo na Nenápadný půvab buržoazie, kde perfektně upravená hlavní hrdinka peče krůtu a mezitím si odbíhá skotačit s manželem úřednického vzhledu do sena v zahradě. Dokonalá hospodyňka ve fantaskním, fantastickém a fascinujícím světě mýtů. 

Pak jsem se na věc podívala z jiného úhlu. Vzpomněla jsem si na knihu Rozbité zrcadlo od Holanďana, z jehož jména už si pamatuju jenom příznačné „van“. (v plen nám ji dal na gymplu chemikář Vacek, milý člověk, jemuž za to budiž dík). Kniha je to autobiografická, o zkušenostech z japonského zenového kláštera: Vypravěč se snaží seč může, aby mezi mnichy obstál, medituje navzdory křečím, vstává ve čtyři atd atd. Ale po čase ho láma stejně vyhodí – respektive pošle do města k jinému Evropanovi, že víc než exotika mu prospěje, když se srovná s vlastním zápaďáckým světem. Nový mistr stanoví vypravěčovi pevný denní režim, v němž figuruje i řada domácích prací, a bazíruje na detailech. Protože dokonalost a disciplína jsou v maličkostech, v poctivém provedení a v pravidelnosti. Železná košile spolehlivé rutiny v konečném výsledku osvobozuje, neb krotí neklid v nás. Dobrá kniha. 

Myslím na to, že disciplinovanost a trvání na detailu by dozajista fungovalo ve všech disciplínách, které jsem si vytyčila, od výchovy dětí až po románovou tvorbu. Pak si představím, že obden drbu dřez dentální nití, a okamžitě ve mně začíná bobtnat chuť usednout po ránu v noční košili k televizi a spokojit se s šedí průměrnosti. K prozření mám daleko. Ale vím o tom. Flylady si založím a třeba jednou…

 

(p.s. omlouvám se, že tu vnadím na knihu, na kterou nemůžu dát kloudný odkaz)    

(p.p.s děkuji Davidovi Mervartovi! – nezvěstný autor je Jan Van De Wetering)